Hvad kan der ske, hvis din virksomhed kommer til at købe og videresælge kopivarer, eller kopierede delelementer, til et færdigt produkt?
I tillæg til sanktioner fra rettighedshavere og/eller politiet, kan det også være farligt for forbrugerne!
Det kan være svært at skelne kopivarer fra originalprodukterne. Kopisterne er nemlig blevet dygtige til at efterligne produkterne udseende. Samtidig er det ikke længere kun luksusvarer, der blev kopieret. I dag er næsten alle produktgrupper i risiko for at blive kopieret.
Der er mange krav til producenter af forskellige varer. Der kan f.eks. være producenter af fødevarer, lægemidler, legetøj, reservedele til biler eller fly. Kravene skal bl.a. sikre, at alle dele af produktet lever op til både sikkerhedsmæssige og sundhedsmæssige standarder, så forbrugerne ikke bliver syge eller udsættes for farer ved at købe produkterne.
Kopivarer lever typisk ikke op til kravene, og de indeholder ofte stoffer, som ikke er godkendte. Det kan betyde, at fysisk kontakt med produkterne kan føre til allergiske reaktioner hos forbrugerne - fx hvis tøj eller legetøj indeholder ulovlige farvestoffer, eller hvis hygiejneartikler indeholder ulovlige kemiske stoffer.
Inden for elektronik- og maskinområdet samt motorer, biler mv. er der risiko for, at kopivarer ikke overholder tekniske specifikationer i relevant regulering. Dette kan medføre produktbrud, eksplosioner, brand, elektriske stød mv.
Heldigvis er det legale distributionsnet for lægemidler i Danmark meget sikkert. De forfalskede lægemidler kommer typisk til Danmark via internetkøb fra udlandet fra webshops, der ikke er godkendt til salg af lægemidler.
Forfalskede lægemidler er farlige. De er uden for myndighedernes kontrol og indeholder i mange tilfælde ingen aktive stoffer - eller forkerte doser og sammensætning. Hertil kommer, at de sjældent fremstilles og opbevares under ordnede og hygiejniske forhold. rette forhold. Heldigvis er det legale distributionsnet for lægemidler i Danmark meget sikkert. De forfalskede lægemidler kommer typisk til Danmark via internetkøb fra udenlandske webshops, der ikke er godkendt til salg af lægemidler.
CE-mærkning
Der er også eksempler på, at CE-mærker bliver kopieret. Et CE-mærke på et produkt betyder, at produktet lever op til de fælleseuropæiske mindstekrav til sundhed og sikkerhed. Mange produkttyper må ikke markedsføres, sælges og tages i brug inden for EU/EØS, medmindre de er CE-mærkede. Kopivarer udføres nu så professionelt, at CE-mærker bliver kopieret parallelt med produkter og varemærker. Det betyder, at et CE-mærke på et produkt ikke altid udgør en garanti for, at produktet er ægte og overholder de fælleseuropæiske mindstekrav.