Som rettighedshaver kan du bidrage til toldmyndighedernes indsats mod kopivarer på forskellige måder. Her har vi listet tre ting, du kan gøre:
-
Indgiv en toldanmodning
Det er muligt at indgive en toldanmodning i EU, så toldmyndighederne kan gribe ind. I kan indgive en generel anmodning om toldmyndighedernes indgriben for enkelte EU-lande (en national anmodning) eller for et udvalg af EU lande (en EU-anmodning). Du finder linket til blanketten her.
EU’s register COPIS er omdrejningspunkt for indsatsen mod kopivarer i hele EU. Registret indeholder en liste med alle de IP-rettigheder og produkter, som rettighedshavere ønsker, at myndighederne er opmærksomme på.
Oplysningerne giver toldmyndighederne et billede af, hvilke produktkategorier, de skal fokusere på. Samtidig danner de grundlag for den videre kontakt mellem rettighedshaveren og alle de involverede myndigheder.
-
Hold toldmyndighederne orienteret
Mange rettighedshavere har stor viden om kopieringen af deres produkter. Det kan være i din interesse at give toldmyndigheden mest mulig viden om, hvor kopivarerne fremstilles, hvor de afsættes, og hvordan de adskiller sig fra den ægte vare.
Toldmyndigheden kan reagere effektivt på oplysninger om en bestemt forsendelse, hvis rettighedshaveren kan give konkrete oplysninger om transporten, fx flynummer eller skibets navn.
I Danmark kan oplysninger gives via e-mail til ipr@toldst.dk.
Desuden deltager Toldstyrelsen ofte i møder, seminarer eller samarbejdsfora med rettighedshavere og brancheorganisationer.
-
Følg op på sagen
Når toldmyndighederne har tilbageholdt formodede kopivarer, tager de kontakt til modtageren og den rettighedshaver, der er registreret i COPIS. I nogle tilfælde kontakter de også rettighedshavere, der ikke står i registret.
Rettighedshaveren får tilsendt billeder af produktet, som gør det muligt at afklare, om der faktisk er tale om en kopi.
Hvis rettighedshaveren har bekræftet overfor toldmyndigheden, at der er tale om kopivarer, og varemodtagerne modsætter sig destruktion, er det op til rettighedshaveren at tage kontakt til varemodtageren for at søge forlig eller anlægge en civil retssag. Rettighedshaver har også mulighed for at indgive en politianmeldelse. I Danmark kan du indgive politianmeldelser om kopivarer til National enhed for Særlig Kriminalitet, gerne pr. e-mail til nsk-coekoe-ekspedition@politi.dk. I kan f.eks. bruge denne standardblanket.
Når sagen er afgjort, er det Toldstyrelsens opgave at destruere eller udlevere den pågældende vare.